علائم آبله مرغان چیست؟

علائم آبله مرغان چیست؟ آبله‌ مرغان یک بیماری ویروسی و به‌شدت واگیردار است و می‌تواند همه افرادی را که قبلا به آن مبتلا نشده‌اند، در هر سن و سالی درگیر کند. ویروس از طریق هوا و با عطسه و سرفه‌ی بیمار منتقل می‌شود و چون دوره پنهان دارد و فرد از بیماری خود اطلاع ندارد، ممکن است به افراد بیشتری سرایت کند.

دوره پنهان یا نهفتگی آبله مرغان تقریبا طولانی است، یعنی از وقتی ویروس وارد بدن شود بین ۱۰ تا ۲۱ روز طول می‌کشد تا بیماری بروز پیدا کند و علائم آشکار داشته باشد. پس از این مدت بثورات و علائم پوستی بروز پیدا می‌کند اما سرایت بیماری از ۱-۲ روز پیش از آن شروع شده است و تا وقتی تمام ضایعات و بثورات خشک و پوسته‌‌پوسته شوند، همچنان ویروس می‌تواند به افراد دیگر منتقل شود. بیماری معمولا بین ۵ تا ۱۰ روز طول می‌کشد.

کودکان بیشتر در خطر آبله مرغان هستند ولی بزرگسالان هم در امان نیستند و به راحتی به این بیماری دچار می‌شوند.

علائم آبله مرغان چیست و مراحل بیماری آبله مرغان

  1. بثورات و ضایعات روی پوست صورت و بدن یا داخل دهان و گاهی‌ روی پلک‌ها یا اندام تناسلی ظاهر می‌شوند. شدت این ضایعات جوش‌مانند می‌تواند در افراد مختلف فرق داشته باشد.
  2. ضایعات به تاول‌هایی تبدیل می‌شوند که پر از مایع هستند. بین ۳ تا ۵ روز طول می‌کشد تا این تاول‌های آبکی از بین بروند.
  3. تاول‌های خشک شده و پوسته پوسته می‌شوند و بعد از حدود یک هفته بهبود پیدا می‌کنند.

علائم آبله مرغان چیست و مراحل بیماری آبله مرغان

علائم آبله مرغان کودکان

معمولا کودکان سالم که سیستم ایمنی قوی دارند به بیماری و عفونت خفیفی دچار می‌شوند. ممکن است ۱-۲ روز قبل از بروز ضایعات و تاول‌های پوستی این علائم دیده می‌شوند:

  • خستگی و ناخوشی عمومی
  • تب که ابتدای بیماری کمتر است
  • کاهش اشتها
  • سردرد

اگر عفونت و بیماری در کودک شدت پیدا کند، ضایعات روی تمام بدنش و حتی در بخش‌های داخلی ظاهر می‌شوند و ممکن است داخل گلو، چشم‌ها، مجرای ادرار، مقعد و واژن را هم دیده شوند.

علائم آبله مرغان بزرگسالان

آبله مرغان نوجوانان و بزرگسالان ممکن است با علائمی شبیه سرماخوردگی و آنفلوآنزا شروع شود مثل تب، سردرد، گلودرد، بی‌حالی، سرفه و عطسه. بیماری بزرگسالان می‌تواند با علائم دیگری نیز خودش را نشان دهد مثل ضعف، سرگیجه، تپش قلب، لرزش بدن. در بعضی افراد با شدت پیدا کردن عفونت فرد دچار تب بالا، سرفه‌های زیاد، سفتی گردن و استفراغ می‌شود.

علائم آبله مرغان بزرگسالان

آیا آبله مرغان خطرناک است؟

آبله مرغان معمولا یک بیماری خفیف و کم‌خطر است ولی می‌تواند برای بعضی افراد و خصوصا بزرگسالان بسیار خطرناک‌ باشد، تاول و بثورات در گلو و سیستم تنفسی می‌تواند فرد را به خطر بیاندازد و حتی باعث مرگ شود.

  • عفونت های پوستی ناشی از بثورات
  • ذات‌الریه
  • عفونت‌های خونی
  • التهاب (به‌عنوان مثال، مغز، کبد، قلب)

در بعضی موارد ممکن است آبله مرغان باعث کم‌آبی بدن، سندرم شوک سمی، آنسفالیت، عفونت استخوان، عفونت مفاصل‌، عفونت پوستی و عفونت بافت‌های نرم شود. این عوارض معمولا برای کسانی پیش می‌آید که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.

با این‌که بیشتر افراد با ابتلا به این بیماری، برای ویروس ایمن می‌شوند بعضی افراد ممکن است سال‌ها بعد دچار زونا بشوند چون ویروس در سلول‌های عصبی او باقی مانده است. ضعیف شدن سیستم ایمنی یا کسانی که در کل ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر در خطر زونا هستند. درد تاول‌های زونا می‌تواند پس از بهبودی هم ادامه پیدا کند.

درمان آبله مرغان

دوره‌ی بیماری آبله مرغان از وقتی علائم آن بروز پیدا می‌کند بین ۵ تا ۱۰ روز طول می‌کشد اما چون بهبود ضایعات خارش‌دار و تاول‌ها طول می‌ش=کشد، مدت بیماری هم بیشتر به نظر می‌رسد. اگر خودتان یا فرزندتان به آبله مرغان دچار شدید، به پزشک مراجعه کنید و خوددرمانی نکنید.

معمولا برای تب و بدن‌درد مسکن تجویز و برای بهبود تاول‌های آبکی داروی ضدویروس تجویز می‌شود. دوش گرفتن و استفاده از بعضی لوسیون‌ها به تسکین خارش تاو‌ل‌ها کمک می‌کند. استفاده از لوسیون های تسکین دهنده (مانند کالامین) روی پوست و گرفتن حمام یا دوش خنک می تواند به کاهش خارش آبله مرغان کمک کند.

اگر با فرد مبتلا به آبله مرغان تماس داشتید (حتی قبل از این‌که علائم بیماری او دیده شود) به پزشک مراجعه کنید تا برایتان داروی ایمونوگلوبولین تجویز شود. این دارو از آبله مرغان شدید پیشگیری می‌کند و خصوصا برای کسانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، لازم است؛ یعنی:

  • افراد مبتلا به ایدز
  • کسانی که شیمی درمانی می‌کنند یا داروهای استروئیدی با دوز بالا مصرف می‌کنند.
  • زنان باردار
  • افراد سیگاری
  • نوزادان زیر ۴ هفته

درمان آبله مرغان

چه زمانی باید سریع‌ تر دکتر بروید؟

اگر در خانه شما کودک زیر ۶ ماه یا فردی هست که به هر دلیل سیستم ایمنی ضعیف دارد و فکر می‌کنید در معرض ویروس قرار گرفته‌اید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

همین‌طور اگر بیمار عوارض و علائم زیر را داشت، باید سریع‌تر دکتر بروید:

  • اگر ضایعه‌های آبله مرغان چشم بیمار را درگیر کند
  • اگر ضایعات پوستی بیش از حد گرم، قرمز یا حساس شده‌اند. ممکن است نشانه عفونت باکتریایی ثانویه باشد.
  • اگر فرد بیمار دچار سرگیجه، لرزش، ضربان قلب سریع، تنگی نفس، مشکل در هماهنگی عضلات، سرفه شدید، استفراغ، سفتی گردن یا تب بالاتر از ۳۸ درجه است.

پیشگیری از آبله مرغان

اولین و بهترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری آبله مرغان، واکسیناسیون است. واکسن آبله مرغان در دو نوبت و دو دوز تجویز می‌شود و طبق تحقیقات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های کشور آمریکا، ۹۸ درصد از کسانی که هر ۲ دوز این واکسن را به موقع دریافت می‌کنند در برابر آبله مرغان به ایمنی ۱۰۰ درصدی می‌رسند.

پیشگیری از آبله مرغان

واکسن آبله مرغان

واکسیناسیون روش اصلی پیشگیری از آبله مرغان است و همه کودکان و افرادی که به بیماری مبتلا نشده‌اند، باید آن‌را تزریق کنند. واکسن آبله مرغان ۲ دوز دارد که در ۲ نوبت تزریق می‌شود و ۹۸ درصد کسانی که هر ۲ دوز را به موقع دریافت ‌کنند برابر بیماری، ایمنی ۱۰۰ درصدی پیدا می‌کنند.

  • کودکان باید ۲ دوز واکسن آبله مرغان را بین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی و ۴ تا ۶ سالگی دریافت کنند تا به ایمنی کامل برسند.
  • کودکانی که در سنین ۶ تا ۱۲ سالگی برابر آبله‌مرغان واکسینه نشده‌اند، باید هر ۲ دوز را به فاصله ۳ ماه دریافت کنند.
  • کودکانی که تا ۱۳ سالگی برابر آبله‌مرغان واکسینه نشده‌اند، باید به فاصله‌ی ۴ هفته هر ۲ دوز را دریافت کنند.

واکسن آبله مرغان برای چه کسانی مهم‌تر است؟

بعضی افراد به دلیل نوع شغل خود بیشتر در معرض الوده شدن با ویروس آبله مرغان هستند: مربی‌های مهدکودک، معلم‌ها و کارکنان مدارس و مراکز آموزشی، کارکنان مراکز بهداشتی، پرسنل نظامی، مسافران بین‌المللی، زنان باردار و بزرگسالانی که کنار بچه‌ها زندگی یا کار می‌کنند.

علائم آبله مرغان چیست؟ بزرگسالانی که واکسن آبله مرغان نزده‌اند، باید هر دو دوز را به فاصله حداکثر ۲ ماه دریافت کنند. اگر نمی‌دانید قبلا واکسن زده‌اید یا نه، آزمایش خون می‌تواند این موضوع را مشخص کند.

واکسن آبله مرغان برای چه کسانی مهم‌تر است؟

روش پیشگیری از زونا

علائم آبله مرغان چیست؟ برای پیشگیری از زونا هم دو واکسن وجود دارد که به تمامی افراد بالای۵۰ سال توصیه می‌شود آن‌را دریافت کنند. این واکسن تا ۱۰ سال بعد دوباره تجویز نمی‌شود ولی اگر فرد به ایمنی ۱۰۰ درصد هم نرسد، در صورت آلوده شدن به ویروس، بیماری‌ او شدت پیدا نمی‌کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *