قزوین، نگینی درخشان در غرب ایران

قزوین، نگینی درخشان در غرب ایران. استان قزوین به لحاظ جغرافیایی به عنوان منطقه‌ای در نزديكي مرکز ایران واقع است. این استان با اينكه بايد از آب و هواي گرم و خشك مناطق مركزي اين كشورمان متاثر باشد اما از نظر اب و هوايي منطقه خوش اقبالي است. چراكه از سویي از شمال تحت تاثیر آب و هوای مرطوب شمالی ایران قرار داد و همین باعث شده است این  منطقه در واقع دشتهای حاصلخیر زیادی داشته باشد. از سوی دیگر  به واسطه ارتفاع نسبتا بالا از سطح دریا حتی در تابستانهای داغ شما ممکن است شاهد باد و بارانهای به خصوص عصرگاهي يا سحرگاهي باشيد.

در واقع  شما در این استان  با چهار نوع آب و هوا روبرو هستید. از جنوب استان به سمت شمال که بروید در نواحي طارم و دره شاهرود آب و هواي مرطوب گرمسيري را تجربه  خواهید کرد.  نواحي مركزي دشت قزوين و بوئين زهرا تحت تاثیر آب و هواي خشك تا نيمه خشك قرار دارد. در كوهپايه ها و دامنه ها آب و هواي معتدلی داریم. در نهایت آب و در نواحي شمالي و ارتفاعات جنوب غربي استان هواي سرد كوهستاني تنوع  مطلوبی به  این استان بخشیده است.

این  طبیعت باعث شده است شما هر موقع از سال که هوس کنید، قزوین گردی امری مطبوع باشد. علاوه بر این برخورداری از ایستگاه  راه آهن و اتصال به شبکه بزرگراهی کشور سفر به این استان را  بسیار آسان کرده است. شاید تنها نقطه ضعف این استان نبود فرودگاه مسافری است که البته نزدیکی به تهران بخشی از این ضعف را جبران می‎کند.

جغرافیای شهر قزوین

وجه تسمیه و تاریخ قزوین

برخی نام شهر یا منطقه قزوین را به  قوم کاسپی نسبت داده اند و صفت قزوین را  معرب  صفت کاسپین دانسته‌اند. این موضوع به لحاظ زبانشناختی امری متحمل مینماید. به خصوص که اسناد تاریخی  از مهاجرت قوم کاسپی از مجاورت درياي خزر( در متون  غربی به آن همچنان  کاسپین گفته میشود)،  به طرف اين دشت  و اختلاط آن  با اقوام بومي اختلاط سخن گفته اند و در برخی متون اسلامی هم به درياي خزر نيز بحرالقزوين  خوانده شده است.

برخی  معتقدند که  قزوین  همان شهری است که در نوشته هاي قديم یونانی شهر باستاني به عنوان « ارساس »، « ارسا سيا»  و « راژيا »  نام داشته است. موسس آن  شخصی است اردپا در زمان اشکانيان.  روایت دیگری  هم   درباره نام قزوین  وجود دارد و این است که در دوره  ساسانيان نام « کشوين»  به این  منطقه  اعطا شده است. معنای آن  سرزميني  است که نبايد از آن غافل شد.

اگر این روایت را  معتبر بدانیم که طرفدران کمی ندارد، قزوين را شاپور ذوالاکتاف بنا کرده است  و آن را “شاد شاپور” خوانده است. این روایت دلیل این بنای این شهر توسط شاپور  را جلوگيري از تهاجمات اقوام شمالی ایران یعنی ديالمه دانسته‌اند. موقعيت اين شهر همواره به عنوان گذرگاه مهم متصل کننده نواحی مرکزی و غربی طبرستان بزرگ به بخشهای مرکزی فلات ایران به آن جایگاهی ژئو استراتژیک می‌بخشید. سرانجام، البته  برخي  نام امروزی آن را  تغییر یافته کلمه ترکی «قسوين» دانسته‌اند که  معنای  تحت‌الفظی آن شهری است منتسب به قوم سفت و سخت.

کشفیات  باستان شناسی در قزوين نشان می‌دهد که  صدها تپه باستاني در این منطقه وجود دارد و مشخصا حفاري تپه سگزآباد (سغز آباد) در منطقه بویین‌زهرا از تمدن 9 هزار ساله در اين دشت حاصلخيز خبر می‌دهد.

وجه تسمیه و تاریخ قزوین 

تاریخ قزوین پس از اسلام

در دوره اسلامي  نیز همین موقعیت راهبردی  قزوين آن  نيز به پايگاه و مبداء عمليات بعدي لشگريان اسلام تبديل کرد. برخی منابع مدعی شده‌اند که در سال 192ھ . ق هارون الرشيد به قزوين سفر کرده و ساخت بناي  مسجد جامع  شهر را به وی نسبت داده اند. اما از حوادث دیگری این  شهر را در دوره اسلامی قابل توجه کرد ظهور فرقه  اسماعیلیان است که از اواخر قرن پنجم هجري تا زمان حمله هلاکو به قلعه هاي اسماعيليان  به تاریخ این منطقه  در این دوره تحرک  ویژه ای بخشید.

شاید مهمترین نقشی که این شهر در تاریخ  بعد از اسلام  ایران داشته است، برگزيده شدن آن  به پايتختي در دوران سلطنت شاه طهماسب بنیانگذار سلسله صفوی است. با انتقال پایتخت به اصفهان در دوران شاه عباس، قزوین  اعتبار سیاسی خود را از دست داد. اما  همچنان به  شهری  مهم در  مرکز ایران مطرح بود . در دوره قاجار با انتخاب تهران به پايتختي قزوين دوباره  مهم شد هم از بابت نزدیکی به  تهران و  هم به علت استقرار در مسير جاده تهران به اروپا و روسيه. برخی مورخین  معاصر اين شهر،  را خانه دوم مشروطه دانسته‌اند. استقرار فوج قزاق در قزوین هم خود باعث تحول مهم دیگری تاریخ معاصر شد. چنانکه مشهور است. نماينده انگلستان در گراندهتل قزوين با رضا خان مير پنج ملاقات داشت و نطفه کودتا علیه حکومت قاجاريه در آنجا بسته شد.

چرا قزوین گردی کنیم؟

قزوین، نگینی درخشان در غرب ایران.  تاریخ پر فراز نشیب شهر و منطقه  قزوین‌گردی را برای هر فرد ایران دوست یا محقق و گردشگر خارجی امری ضروری میکند.

جاذبه های تاریخی مشهور  داخل یا دور و بر این  شهر همچون قلعه الموت، عمارت عالی قاپو، مسجد جامع عتیق، سردر عالی قاپو، بازار سنتی قزوین خیابان سپه قزوین و حمام قجر در کنار جاذبه‌های طبیعی چون دریاچه لوان و  منطقه  منطقه حفاظت شده طارم برنامه شلوغی را برای گردشگران فراهم خواهد آورد

وجود پیغمبریه ( مدفن چهار تن از  پیامبران  یهود) کلیسای کانتور و امام زادگان حسین؛ علی و طاهر در شهر قزوین این شهر  را به عنوام مقصد گردشگران مذهبی از هر سه دین ابراهیمی مشهور فعلی تبدیل کرده است.

چرا قزوین گردی کنیم؟

قزوین شهر شیرینی و باقلوا

در کنار ده‌ها اثر باستانی  موجود در شهر قزوین که  نشان از  هنردوستی مردم این  خطه دارد، هنر شیرینی پزی هم در این دیار احتمالا از همان دوره  صفوی اوج گرفته است. باقلوای پرچمی یا باقلوای سه‌رنگ، شیرینی پادرازی، انواع شیرینی نخودچی که در واقع مبدع  اصلی آن  خود قزوینی‌ها هستند، نان بادامی، نان قندی، نان نازک قزوینی یا نان پسته‌ای، کیک شربتی، نان چایی، شیرینی اتابکی یا شیرینی ولیعهدی و نهایتا نان آگردک گوشه‌ای از هنرنمایی قزوینها در شیرینی پزی  است.

خلاصه  قزوین گردی مساوی است با شیرین شدن کامتان و اینکه درباره  بردن سوغاتی دغدغه‌ای نخواهید داشت. هنر شیرینی پزهای قزوین کار انتخاب سوغاتی را برای شما آسان کرده است. البته ابداعات قزوینی در حوزه آشپزی محدود به  شیرینی نیست. قیمه نثار ، شیرین پلو ، دیماج ، خوراک گل کبر، انار پلوی و مشکوفی را هم باید به لیست ابداعات مردم خوش ذائقه این مطنقه هم باید افزود که در  سفر به قزوین باید آنها را بچشید. کباب خورها هم معمولا از مزه خوب کبابهای قزوین گفته‌اند که احتمالا به خاطر کیفیت بالای گوشت گوسنفدانی است در چراگاه‌های سرسبز و آلوده نشده توسط انسان دشت قزوین میچرند.

قزوین شهر شیرینی و باقلوا

نتیجه گیری

قزوین، نگینی درخشان در غرب ایران.  هر دلیلی برای گردشگری داشته باشید، قزوین شما را راضی خواهد. حتی اگر به دنبال شنا در  دریای خزر هستید، قزوین استراحتگاه خوب و نزدیک به شمال است.  سفر به این شهر هم سفری است در عمق تاریخ ایران و هم شیرین کننده کام شما از حیث مادی با شیرینیها و غذاهای دلچسب و هم فراهم کننده  خاطرات شیرین از حیث دیدن آثار باستانی و مذهبی  متعدد.

بماند که چهره رو به توسعه شهر  امکانات متعددی برای استراحت و تفریحات امروزی را  برای شما فراهم آورده است و  شما ضمن بهره‌مندی از امکانات یک شهر صنعتی( مقام پنجم در میان  استان صنعتی ایران به قزوین تعلق دارد)، از هوای پاک آن لذت خواهید برد.  وجود ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار باغستان کهن در اطراف شهر و وجود بوستان ۱٬۴۰۰ هکتاری باراجین در شمال آن  سبب شد معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در سال ۱۳۹۲  به قزوین عنوان شهر پاک ایران  اختصاص دهد.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *