باورهای غلط و واقعیت های دیابت
باورهای غلط و واقعیت های دیابت. شناخت درست دیابت و آگاه شدن از واقعیتهای مربوط به آن برای کنترل و مدیریت بیماری ضروری و مهم است. این روزها که اینترنت و شبکههای اجتماعی در دسترس همهی افراد قرار دارد، اطلاعات زیادی دربارهی دیابت و بیماریهای دیگر منتشر میشود که بسیاری از آنها درست نیستند. در بیشتر موارد برای عموم افراد کار دشواری است که بدانند کدام یک از این اطلاعات درست و کدام غلط است و چه بسا بر اساس همین مطالب سلامتی خود را به خطر بیاندازند یا بیماریشان را به مرحلهی خطرناکی برسانند. در این نوشته بعضی از باورهای غلط و اطلاعات نادرست مرتبط درمورد دیابت را بررسی و نقد میکنیم.
باور غلط: دیابت نوع 2 نوع خفیفی از دیابت است
چیزی به نام دیابت خفیف وجود ندارد. همه دیابتها و هر نوعی از دیابت جدی است و اگر به درستی کنترل نشود، میتواند به عوارض جدی منجر شود.
باورغلط: افراد لاغر به دیابت مبتلا نمیشوند
بسیاری از افراد به اشتباه فکر میکنند لاغرها به دیابت مبتلا نمیشوند. هر چند اضافه وزن، چاقی و چاقی شکمی احتمال و خطر دیابت را بیشتر میکند ولی افراد لاغر هم که سبک زندگی غلط و ناسالم و سابقه خانوادگی و ژنتیکی دیابت دارند، در خطر این بیماری هستند؛ یعنی اگر فرد فعالیت بدنی نداشته باشد، ورزش نکند، غذاهای ناسالم بخورد، میزان قند، چربی و نمک دریافتی از طریق غذا زیاد باشد، در خطر است خصوصا پس از چهل سالگی.
باور غلط: بیماران دیابت فقط باید قند را حذف کنند
ابتلا به دیابت به معنی رژیم غذایی بدون قند نیست. افراد مبتلا به دیابت باید یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشند که میزان چربی، نمک و شکر آن کم باشد. در واقع اگر فقط شکر حذف شود، دیابت او کنترل نمیشود. بیماران دیابتی باید شکر، نمک و چربی را در رژیم غذایی خود کاهش دهند و لازم نیست هیچکدام را کاملا حذف کنند. میزان هر کدام از این موارد یا نوع آنها را پزشک با توجه به وضعیت فرد، شدت بیماری، سن، وزن و سایر موارد مشخص میکند.
باور غلط: افراد مبتلا به دیابت باید غذاهای دیابتی و رژیمی بخورند
برچسب دیابتی یا رژیمی که روی شیرینیها، بیسگویتها و غذاهای مختلف اضافه میشود به معنی سلامت و کمخطری این مواد غذایی نیست. انواع شیرینی، بیسگویت و غذاهای فرآوری شده یا آماده مقدار زیادی نمک و چربی اشباع دارند و کالری آنها بالاست. اگر حتی میزان قند و شکر در این خوراکیها و مواد غذایی کم باشد، کالریشان بالا است و در مجموع برای بیماران دیابتی مضر هستند.
باور غلط: بیماران دیابتی بالاخره نابینا میشوند
هر چند دیابت پیشرفته میتواند یکی از دلایل اصلی از دست دادن بینایی افراد در هر سنی باشد، پژوهشها ثابت کردهاند که بیماری میتواند با کنترل دیابت و جلوگیری از تشدید بیماری خطر نابینایی را تا حد زیادی کاهش دهد. روشهایی مانند
- کنترل فشار خون، کنترل قند خون و کنترل چربی خون
- داشتن فعالیت بدنی
- حفظ وزن متعادل
- ترک سیگار و دوری از هر نوع دخانیات
به حفظ شرایط جسمی بیمار و کاهش خطر عوارض سنگین و جدی دیابت کمک میکند.
باور غلط: بیماران دیابتی نباید رانندگی کنند
نشان میدهد رانندگی بیماران نسبت به سایر افراد پرخطر نیست، به این شرط که مسئولیتپذیر باشید و دیابت خود را به خوبی کنترل کنید و مطمئن باشید پشت فرمان قند خون ناگهان بالا یا پایین نمیرود و کنترل خودتان و ماشین را از دست نمیدهید.
باور غلط: مبتلایان به دیابت نمیتوانند ورزش کنند
موضوع کاملا برعکس است، بیماران دیابتی مرتب تشویق میشوند که ورزش کنند و فعالیت بدنی را جزو برنامههای زندگی خود قرار دهند. فعالیت بدنی و ورزش منظم خطر سایر مشکلات مرتبط با دیابت مانند بیماری قلبی را هم کاهی مشدهد.
در واقع بیماران دیابتی باید برای ورزش با پزشک خود مشورت کنند شاید بعضی از ورزشها برای آنها ممنوع باشد یا لازم است قبل و بعد از ورزش، نکاتی را رعایت کنند تا قند خون آنها ناگهان کاهش یا افزایش پیدا نکند. همچنین به دلیل خطر زخم پای دیابتی باید نکات ایمنی خاصی را در نظر و جدی بگیرند.
باور غلط: بیماران دیابتی بیشتر و شدیدتر سرما میخورند
با اینکه افراد مبتلا به دیابت در مراحل پیشرفته یا وقتی شرایط جسمی بدی دارند، در مقابل بعضی بیماریها آسیبپذیری بیشتری دارند، این مسئله درمورد سرماخوردگی و برای همهی افراد دیابتی درست نیست.
باور غلط: بیماران دیابتی باید محدودیتهای شغلی داشته باشند
افراد مبتلا به دیابت برای انجام بیشتر مشاغل محدودیتی ندارند و از عهدهی آن برمیآیند. مهمترین نکته این است که همیشه قند خون خود را کنترل کنند ولی تبعیض شغلی برای بیماران دیابتی غیرضروری و غیرعادلانه است.
باور غلط: بیماران دیابتی نمیتوانند انکور، انبه، موز و انجیر بخورند
بعضی افراد فکر میکنند به دلیل ابتلا به دیابت نمیتوانند و نباید میوههای شیرین و حاوی قند بخورند. اما نکته این است که میوهها منبع مهم و موثری برای تامین انواع ویتامین و مواد معدنی هستند و همینطور به دلیل داشتن فیبر برای سلامتی بدن و فعالیت بهتر رودهها لازم هستند. افراد مبالا به دیابت باید رژیم غذایی متعادل داشته باشند، میزان قند دریافتی را مدیریت کنند و در خوردن میوههای شیرین زیادهروی نکنند ولی لازم نیست آنها را کاملا حذف کنند. درمورد مقدار مجاز هر میوه با پزشک خود مشورت کنند.
باور غلط: بیماران دیابتی نمیتوانند ناخن شصت پایشان را کوتاه کنند
همه افراد باید ناخن شصت پا را مرتب و به اندازه کوتاه کنند چون با فشار کفش میتواند مشکلاتی برای انگشت و پا به وجود آورد. بیماران دیابتی باید در کوتاه کردن ناخنهای پا و خصوصا شصت پا دقت بیشتری داشته باشند که باعث جراحت و زخم پا نشود. شکل کوتاهی ناخن پا خیلی مهم است.
ناخن شصت پا در افراد دیابتی نباید به شکل صاف کوتاه شود، شکل کوتاهی باید شبیه و در امتداد انحنای شصت پا باشد و گوشههای تیز آن هم با دقت گرفته شود. ناخن پا نباید بیش از اندازه کوتاه شود چون در آن صورت هم میتواند به پا آسیب بزند و سلامتی فرد را به خطر بیاندازد.
باور غلط: قند خون بدون دارو و با کمک رژیم و گیاهان کنترل میشود
باورهای غلط و واقعیت های دیابت. این باور یک ایدهی بسیار خطرناک است که اخیرا از طرف افراد غیرمتخصص در شبکههای اجتماعی منتشر میشود. اگر دیابت به مرحلهای رسیده است که فرد به صورت روزانه دارو مصرف میکند، به هیچ وجه نباید خودسرانه دارویش را قطع یا کم کند. اگر به هر دلیل با نظر پزشکتان موافق نیستید به چند متخصص دیگر مراجعه کنید ولی رژیم غذایی یا داروی خود را بر اساس ویدئوها و نوشتههای شبکههای اجتماعی تغییر ندهید. گیاهان دارویی و طب سنتی در موارد خاص و در کنار داروهای اصلی ممکن است به شما کمک کند ولی جایگزین نمیشود.
بدون دیدگاه