اقامتگاه‌های بوم‌گردی، راهی برای حفظ هویت و اصالت قزوین

اقامتگاه‌های بوم‌گردی، راهی برای حفظ هویت و اصالت قزوین؛ از ويژگي‏‌هاي جوامع مدرن كاهش معنادار جمعيت روستاي و شهرنشيني گسترده (‏گاهي تا 70 درصد جمعيت  يك كشور) است. قطع ارتباط  مردم از طبيعت و افسردگي  ناشي از محبوس شدن در شهر نيروي محرك بسياري از مردم در يك دهه گذشته براي بازگشت به روستاها يا دل طبيعت شده است. خوابيدن در يك كلبه روستايي حالا نه نشانه عقب‏‌ماندگي كه اقدامي براي تجديد قوا و بازآمادگی به شهرهاي شلوغ و ترافيك‏‌زده و آلوده‎اي است كه  همه مي‏دانيم  به رغم امكانات متعدد عملا به واسطه استرس و آلودگي تبديل به قتلگاه تدریجی روح وجسم ما شده‏‌اند. در چنين فضايي بوم‏گردي امكاني است براي كشاندن چند روزه افراد به سكوت  پرمعنای شب‌هاي كوير يا نمناكي لطيف جنگل سرسبز يا زندگي ميان عشاير.

بوم‏گردي و انواع اقامت‏گاه‏ ها

بوم‏گردی یا اکوتوریسم سفری طی آن علاوه بر آشنایی با فرهنگ‏‌ها و شرایط زندگی، محیط زیست، طبیعت و آثار باستانی و دیدنی هر منطقه، نوعي آموزش و اقدام عملي براي محافظت از طبيعت و تمجيد و احياي سنت‏‌هاي اصيل هم در كنار آن براي و از سوي مسافران بايد صورت گيرد.

اما اقامت‌گاه‌هاي بوم‎گردی چند نوع واحد اقامتی را در بر مي‌‏گيرد: خانه‌‏های روستایی و تاریخی که گاهي با  مصالح مدرن اما با همان نقشه و نماي قديمي بازسازی و مرمت شده‌‏اند، بوم کلبه‌‏ها  كه در نقاط دور افتاده  كوهستاني يا جنگلي بکر و دست نخورده ساخته شده‏‌اند، سياه چادرهای عشایری و در نهايت اکو کمپ‏‌های کویری و طبیعت‏گردی هستند.

بوم‏گردي و انواع اقامت‏گاه‏ها

هر چهار فصل مي‏توانيم!

از ویژگی‏‌های منحصر به فرد سفرهای بوم‏گردی در ایران می‏‌توان به چهار فصل بودن کشور عزیزمان اشاره کرد که در هر فصلی و در هر منطقه ای با جاذبه‌های چشم نوازش واحدهای اقامتی مناسب آن فصل میزبان آرامش طبیعت دوستان و گردشگران عزیز است، لازم به ذکر است یکی از اهداف بوم‏گردی ایجاد ارتباط سالم با طبیعت است که گردشگران با مراقبت و رفتارهای درست خود خدش‌ه‏ایی به طبیعت و محیط زیست وارد ننمایند.

آشنايي با فرهنگ اصيل و در عين حال اقتصادي بودن

هدف از بوم گردي زندگي نزديك به طبيعت نيست بلكه كشف رسوم اصيل گذشتگان در ارتباط است از اين رو  اصولا اقامتگاه‏‌های بوم‏گردی در اقصی كشور با توجه به موقعیت جغرافیایی و فرهنگ آن منطقه  شكل بگيرد به عنوان مثال در برخی بوم‏گردی‏‌ها سرویس بهداشتی اختصاصی داخل اتاق ها قرار ندارد که این مورد جزو درست‏ترین رسوم گذشته است.

همچنين وسایل و حتي تزئینات آن واحد بومي حتي‏‌الامكان باید منعكس كننده شرایط و فرهنگ همان منطقه باشد و در مجموع اقامتگاه‌هاي جذاب بوم‏گردي معمولا خانه‏‌های روستایی و قدیمی با معماری کاملا سنتی هستند که در بافت تاریخی شهر یا روستا قرار دارند. همچنين از دلایل اصلی انتخاب این نوع واحدهای اقامتی هزینه کمتر آنها نسبت به هتل‏‌های چند ستاره پرتجملات و رونق اقتصاد محلی منطقه اشاره کرد بنابراين بايد از لحاظ قيمتي تابع نظارت و قوانين باشد تا عملا به لحاظ اقتصادي به نقيض فلسفه خود  يعني سادگي و دور از تجمل تبديل نشوند.

اهمیت حفظ هویت و اصالت در عصر جهانی شدن

توسعه  بي‏‌مهار تكنولوژي و شهر‏نشيني زير سلطه رسانه‏‌هاي بين‌‏المللي به جهاني شدن ارزش‏ها و سبك خاصی از زندگي شهري ودر واقع  يكسان‏‌سازي و تخريب تنوع سبك‌هاي زندگی گونه‏‌گون بشري انجاميده است. زندگي در بانكوك، نيويورك و تهران و توكيو يا پكن به رعم برخي اختلافات اكنون معناي يكساني دارد. ترافيك، آلودگي، تجمع در مترو، كار سخت و استرس‏زا و دوري از خويشاوندان و طبيعت.

ما در شهرهايي شلوغ، به شكلي رقت‏انگيز منزوي و تك‏افتاده مي‏لوليم و براي جبران اين انزوا به شبكه‏‌هاي اجتماعي پناه مي‏بريم كه ظاهرا ما را  به ميليون كاربر هم‏علاقه و همكار متصل كند اما در حقیقت انزواي ما را تعميق مي‏كند و  با تصاويري فریبنده از سلبريتي‏ها و اظهارات و اقدامات  خارق‏العاده اينفلونسرها مرتب ما را از ما خالي مي‏كند و  به جاي هويت تاريخ و  اصالت فرهنگي خود نوعي احساس برابري “شهروند جهاني بودگي” را القا مي‏كند.  بسياري از ما  بعد از مدتی تجربه اين هياهو جهاني، احساس عدم تعلق به اين شهر جهاني پيدا مي‏كنيم و گرايش به فهميدن زندگي آرام اما معنادار نياكانمان نوعي طبيعت‌‏درمانی براي روان هياهو زده ما رقم می‏خورد.

بوم‏گردي در اين فضا امكاني است براي بريدن از هياهوي شهرها و تلون فضاي مجازي و حضور پر تامل در طبیعت و پيوستن به روح هويت و اصالت گذشتگان ما. هزاران روستاي اكنون خلوت شده و تنوع جغرافيايي كم نظير كشورمان كه فرصت بوم‏گردي را در چهار فصل سال براي ما  فراهم مي‏‌آورد، صنعت گردشگري را از معناي هتل‏‌خوابي و خیابان‌‏گردی دور كرده است و گزينه‏‌هاي زيادي پيش روي گردشگراني گذاشته است كه مي‏‌خواهند ضمن تجربه حضور در طبیعت در عين حال از خطرات كمپينگ در طبیعت وحشی هم دور باشند.

اهمیت حفظ هویت و اصالت در عصر جهانی شدن

 جاذبه‌‏های قزوین و خبرهای خوش توسعه بوم گردی

قزوين استاني منحصر به فرد است كه شما در آن از سويي مي‌‏توانيد آب و هواي مرطوب شمالي و از طرف ديگر سرماي شبانه كويري را توامان در يك شبانه روز تجربه كنيد. باد سرد قزوين در كنار مراتع و دشت‏هاي حاصل‏خير قزوين و در کنار جاذبه‌‏هایی چون كوه‏‌هاي منطقه الموت و قلعه افسانه‏‌ای حسن صباح، مي‏تواند تجربه متفاوتي در بوم‏گردي به شما ارائه دهد. گردشگری قزوین در حوزه  بوم‏گردی از تنوع خوبی برخوردار است و گزینه متعددی از كلبه‌‏هاي تمام چوبي در منطقه الموت تا خانه‎‌هاي گلي با سقف چوبي در منطقه بام‏سان و روستاي الولك پیش روی گردشگران بگذارد.

اسفند ماه گذشته  نادرمحمدی معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قزوین از آمادگی ۱۱ اقامتگاه بوم‏گردی استان با ظرفیت ۴۴۰ نفر برای پذیرایی از مهمانان نوروزی آن سال سخن گفت و از در حال احداث بودن ۲۸ پروژه بوم گردی نیز در سطح روستا‌های استان خبر داد. وی اظهار امیدواری کرد بیشتر این اقامتگاه‌ها با اعطای تسهیلات سال 1402  به بهره‏برداری برسد.

به گفته این مقام مسوول اقامتگاه‌های بوم‏گردی در روستا‌ها علاوه بر اینکه موجب آشنایی مسافران و گردشگران با سنت، فرهنگ و آیین و رسوم و میراث قزوین می‌شود، منافع اقتصادی نیز برای اهالی روستای منطقه هم به دنبال دارد.

محمدي ضمن اعلام تسهیلات ارزان قیمتی دولتي تا سقف ۷۰ درصد از اعتبارات مورد نیاز جهت احداث اقامتگاه‌های بوم گردی در حوزه گردشگری قزوین تاکید کرد که برای احداث چنین اقامتگاه‌هایی اولویت شکل‏‌گیری این پروژه‌ها در داخل بافت روستا  است و در این مسیر باید در طراحی، ارایه خدمات و فضاسازی‌ها نیز از فرهنگ و سنت‌ها و میراث قزوین الهام گرفته شود.

ظرفیت‌های بکر كافي  نيست، مديريت مهم است

خبرگزاري مهر در سال 1398 در گزارشي درباره دریاچه اوان در الموت معروف به نگين الموت قزوین از نبود مدیریت متمرکز و اقامتگاه در اين منطقه خبر داد و بر ضرورت تهیه طرح جامع و مشارکت محلی براي  بهره‏‌گيري  از استعداد گردشگری این منطقه تاکید کرد.

اين دریاچه زیبا در فاصله ۷۵ کیلومتری شهر قزوین جدا از زیبایی‌های بکر و دست‏‌نخورده ماهی‏گیری،  امكان آب تنی و قایق‏‌سواری و در پاییز امكان مشاهده پرندگان مهاجری مانند قو، غاز و مرغابی را براي گردشگردان فراهم مي‌‏آورد. تاکنون چند شرکت تعاونی برای سازماندهی امور گردشگری دریاچه اوان وارد عمل شده‌اند که در نهایت نتوانستند رضایت مردم منطقه و گردشگران ایرانی و خارجی را جلب کنند به گفته غلامرضا محبی کارشناس گردشگری با تاکید بر مطالعات امکان‏سنجی پیش از ساختن تأسیسات گردشگری در این منطقه، اضافه کرد: از آنجایی که باغ، زمین و خانه‌های مردم در کنار دریاچه اوان واقع شده‌اند، باید ورود گردشگران به این ناحیه حساب شده باشد؛ چرا که در سالیان گذشته، هجوم بی‏رویه گردشگران سبب تخریب باغات مردم و به هم خوردن اکوسیستم منطقه شده است.

نبود مدیریت متمرکز در ناحیه گردشگری

ازسوي ديگر، مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین هم نبود مدیریت متمرکز در ناحیه گردشگری اوان را بزرگترین مشکل این منطقه توصیف کرد و گفت: اتفاق‌هایی که در چند سال اخیر برای گردشگران و ساکنان این منطقه روی داده، نتیجه نوعی بی نظمی در تولیت دریاچه است و به نظر می‌رسد مدیریت خاصی برای رفع مشکلات این منطقه وجود ندارد.

قدرت‏اله مهدیخانی با تاکید بر ضرورت بکارگیری ساکنان بومی منطقه در حفظ، حراست و مدیریت گردشگری آن و همينطور لزوم آموزش اهالی منطقه به عنوان الزامی براي ناحیه نمونه گردشگری اوان افزوده است كه وقتی جایی را به عنوان منطقه نمونه گردشگری تعیین می‌کنیم، باید زیرساخت‌های لازم را هم برای جذب و پذیرایی از گردشگران تعریف کنیم تا اهالی و زیست بوم منطقه از این حیث صدمه نبیند.

از سوی دیگر، علیرضا خزائلی مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان هم بر لزوم حفاظت همه جانبه از موقعیت‌های زیست محیطی دریاچه اوان تاکید کرد و گفت: از آنجایی که این دریاچه جزو تالاب‌های ملی کشور است، قطعاً هر نوع بهره برداری از آن و سرمایه‏‌گذاری در این منطقه باید با در نظر گرفتن شرایط زیست‌‏محیطی انجام شود که در این بین رعایت قوانین و مقررات حفظ تالاب توسط سازمان حفاظت محیط زیست پایش خواهد شد.

اما پیمان پیرمرادی، مدیرکل دفتر فنی استانداری با یادآوری اینکه در کنار تهیه طرح جامع اوان، ضرورت دارد در جهت تأمین حداقل نیازهای این ناحیه گردشگری اقدام کنیم، بیان کرد: تأمین امنیت و روشنایی دریاچه و ایجاد اقامتگاه بوم‏گردی باید اولین کارهای ما باشد تا بیش از این شاهد مرگ افراد در اثر غرق شدن و سرگردانی گردشگران نباشیم.

نبود مدیریت متمرکز در ناحیه گردشگری

نتیجه‌گیری:

اقامتگاه‌های بوم‌گردی، راهی برای حفظ هویت و اصالت قزوین؛ بوم‏گردي از سويي فرصتي بي‏نظير براي شهرنشيان فراري از هياهوي ترافيك و استرس روزمره و فشار كاري و كمك به اقتصاد روستايي و همينطور بازشناساندن فرهنگ اصيل و امكان تعمق وتامل درباره هويت ملي است و از سوي ديگر همچنان كه مورد درياچه الوان نشان مي‏دهد بوم‏گردی مي‏تواند به سبب نبود مديريت متمركز و نبود زيرساخت‏‌هاي مناسب در  استان‏‌هایی مانند قزوین هم براي مسافران ماجراجويي خطرناكي شود و هم به محيط زيست منطقه و همينطور به آرامش مردم محلي آسيب جدي وارد سازد.

شايد ايجاد يك مركز تحقيقات بوم‏گردي براي مديريت و اعمال استاندارهاي ملي توسط سازمان گردشگري و ميراث فرهنگي در همكاري با دانشگاه و پژوهشگاه هاي كشور راهي باشد براي جلوگيري از پراكنده‏‌كاري و  آسيب‏هاي احتمالي بوم‏گردي غير مسولانه. با توجه به رتبه بالای صنعتی استان قزوین در کنار طبیعت بکر  و در عین حال ظرفیت بالای دانشگاهی، بی‏گمان امکان ترجمه این ظرفیت‏ها در حوزه گردشگری از نوع بوم‏گردی و درمانی وجود دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *